GASTRONOMIA

apirila 12, 2016

Uharteko gastronomia bere eta Iruñerriko produktuen ontasuna lekuko da. Uharteko lekaleen eta barazkien kalitateak gastronomia berezia finkatu du, baina, Nafarroako sukaldaritzan bezala,ezaugarri nagusia lehengaien kalitate bikaina da.

Aipagarriak dira ajoarrieroa -bakailau, baratxuri, tomate eta piperrez egina-, uhartearrek hainbeste gogoko duten kalderetea, txilindrona -bildots haragiz egina- eta hestebetea, azken hau gure produktu gastronomiko estimatuena.

Arrautzez eginiko hestebetea edo “odolki begetala” familia guztiak eginiko produktu tradizionala izan da eta herriko jaietan gure otorduen oinarri. Gaur egun, Uharteko harategietan jarraitzen dute era tradizionalera egiten, eta lortzen duten kalitate eta zapore bikaina Nafarroako estimatuena izatera eraman du.

Tipula izan da gure sukaldaritzaren ezinbesteko produktua eta Uharten ematen zen barietate zabalari esker tuberkulu arrakastatsuan bihurtu zuen, Uharteko jentilizio izatera bihurtzeraino: tipulazorroak.

Aipagarria da Uharteko sukaldaritzari buruz dagoen balorazio positiboa, gure hiribilduan haien jardera garatzen duten erretegien kalitateari esker dela.


<< atzera